Top.al is a social network offering you an opportunity tocommunicate with your friends, meet new people and find out what otherpeople think about you. For using the site log in or register!
ilsida blog

22 Nentori-Festa e Alfabetit Shqiptare

"Sot është dita shqipëtarë të përpiqemi, alfabetin tonë të mbrojmë, shpejt o burrani, shkronjat tona janë të arta ato duamë..."

Himni qe Parashqevi Qiriazi shkruajti nderkohe qe shume kolege te tjere pergatisnin ABC e gjuhes shqipe.Me 22 nentor te vitit 1908 me qindra studente ishin mbledhur perpara Manastirit ,duke mposhtur te ftohtin dhe duke pritur me padurim Abc.

Mitat Frashëri – kryetar i kongresit, kurse më vonë edhe i Ballit

Kombëtar, Gjergj Fishta – “Homeri shqiptar”, Luigj Gurakuqi, Shain

Kolonja – dhëndër i Naim Frashërit, etj. Përqafimet dhe lotët nga

gëzimi nuk kishin fund.

Pas nje epilogu anetaret e kongresit aprovuan alfabetin shqip.

Ne kete dite te vecante nuk njiheshin diferencime,te gjithe ishin te bashkuar per te festuar, myslimanë, të krishterë, synitë, bektashinj, ortodoksë,

katolikë, prtotestantë, toskë, gegë, çamër, labër, etj.

Lashtesia e gjuhes shqipe tregon vete lashtesine e popullit shqiptar,qe e ka krijuar,e ka folur dhe e ka zhvilluar kete gjuhe.

Lëvizja për ABCnë dhe shkrimin shqip ka qenë pjesë përbërëse e

përpjekjeve mbarëshekullore të kombit tonë, ka hasur në kundërshtime

dhe qëndrime negative të armiqve tanë kombëtarë dhe ka çarë përpara

duke pasur pishtarët e vet. Lufta për ABC-në dhe shkrimin shqip u

ashpërsua sidomos gjatë Rilindjes Kombëtare dhe pas saj. Pas daljes në

dritë të "Abetares" së Naum Bredhit, lëvizja për ABC-në dhe shkrimin

shqip u sulmuan përherë e më rreptë nga oborri osman dhe

athino-fanaritët jo më si një dukuri gjuhësore, por si një dukuri

politike. Konstandin Kristoforidhi, gjuhëtari ynë i njohur, do të

lëshonte alarmin: "Ndë mos u shkroftë gjuha shqipe nuk do të shkojnë

shumë vjet dhe nuk do të ketë Shqipëri ndë faqe të dheut, as nuk do të

shënohet më emri shqiptar ndë kartë të botës"

Shkenca gjuhësore shqiptare ka pranuar faktin historik se gjuha shqipe

është shkruar qysh herët dhe se janë përdorur disa lloje ABC-sh. Marin

Barleti, në librin "Rrethimi i Shkodrës" (1504), thotë se kishte

përdorur burime historike që flisnin për krijimin e Shkodrës të

shkruara "në gjuhën e popullit", pa përmendur se me ç‘lloj ABC-je ishin

shkruar. Po të merret me mend se në ato burime ka qenë përdorur

alfabeti latin, atëherë pohimi i dëshmitarit më të hershëm që njihet

gjer sot për këtë çështje, francezit Gulielm Adae, i njohur me emrin

Brokard Monaku, është një provë e fortë e shkrimit të shqipes me

shkronja latine qysh në lashtësi. Gulielm Adae, në një kumtim latinisht

të vitit 1332, shkruante se shqiptarët, sado që kishin "një gjuhë krejt

të ndryshme nga ajo e latinëve…, në librat e tyre përdorin shkronjat

latine". Por nuk thotë në cilën mënyrë përdoreshin dhe prej sa kohe

ishin në përdorim ato shkronja. Gjurma e parë që haset mbi përdorimin e

alfabetit latin në Shqipëri është e vitit 1462. Në këtë alfabet ka qenë

shkruar e ashtuquajtura "Formulë e Pagëzimit".

ABC përbëhej pra nga 36 shkronja; nga këto 7 zanore dhe 29

bashkëtingëllore. Në gjysmën e dytë të vitit 1879, ajo ABC u përmblodh

brenda një abetareje prej 136 faqesh, e cila u quajt "ALFABETARE E

GJUHËS SHQIP". 
Interesting
positive votes: 32  |  negative votes: 1

Write comment:

Lutfi (19)
#9, 28.11.2012 - 20:22
Lutfi (19)
shum mir

#8, 28.11.2012 - 20:21
besaa1 (23)
interesante..
eh..gjuha jone...sa eshte punuar per ato shkronja...+5
#7, 24.11.2009 - 15:33
K O M P L I M E E E E E E E E E N T E PER JU KJO KA SHUMEEEEEEE VLERE BRAVOOOOOOOOOOO TEONY JU PERSHENDET.
#6, 24.11.2009 - 00:07
shuum interesante kjoo
komplimentee
#5, 23.11.2009 - 23:42
veliqi (31)
shum e bukur eshte gjuha shqipe krenohuni o njerz qe na ka fal i madhi ALL-LLAH shqiptar
#4, 23.11.2009 - 17:37
mikels (29)
shume interesante kjo ida,as une nuk e dija kete :)
#3, 23.11.2009 - 16:10
ArBeN-Ks (22)
+5
#2, 23.11.2009 - 00:51
besi-pe (23)
urime edhe 100 tjera
#1, 22.11.2009 - 19:26
 

© 2014 Top.al - all rights reserved.