Top.al is a social network offering you an opportunity tocommunicate with your friends, meet new people and find out what otherpeople think about you. For using the site log in or register!
ariil blog

7 mësime nga 7 mendje të ndritura

A keni dashur ndonjëherë të ktheheni mbrapa në kohë dhe të keni një bisedë me një nga mendjet më të ndritura të historisë? Më vjen keq, nuk mundeni pasi ata janë të vdekur. Përderisa je një dëgjues i qartë, bëhu mysafiri im. Për pjesën tjetër, ato mund t’ju referohen fjalëve që ata kanë lënë pas.

Edhe pse këto mësues të mëdhenj kanë vdekur, fjalët e tyre ende jetojnë, së bashku me urtësinë në to. Unë kam bërë një listë të shtatë mësimeve më të mëdha që unë besoj se janë disa nga mësimet më të shkëlqyera nga mendjet më të ndritura të botës.

  1. Realizimi i ëndërrave

“Nëse nuk e din se ku shkon, do të përfundosh diku tjetër.” – Lawrence J. Peter

Në mënyrë që të arrijmë t’i realizojmë ëndërrat, ne duhet të kemi një vizion të qëllimeve tona. Duke i shënuar ëndërrat tona dhe duke krijuar një listë të veprimeve, ne shkojmë sipas planit. Siç thuhet: “Në qoftë se nuk mund t’a masësh një gjë, nuk mund të menaxhoni me të”. Kur i kthejmë qëllimet tona në veprime të matshme, fitojmë qartësi për to dhe jemi në gjendje t’i shohim hapat e nevojshme që duhet t’i ndërmarrim për t’ia arritur qëllimit.

Veprimi: Parashikoni një jetë me ëndërrat tuaja të çmendura. Çfarë keni ëndërruar të bëni kur keni qenë fëmijë? Çfarë do të bënit po t’i kishit një milion dollarë? Krijoni një vizion të qëllimeve tuaja dhe filloni ta ndani atë në veprime të vogla që mund t’i ndërmerrni nga dita në ditë.

  1. Tejkalimi i frikës

“Kjo ishte një këshillë e madhe që e kam dëgjuar një herë t’i jepet një personi të ri,”

Gjithmonë bëni atë që keni frikë ta bëni. ” – Ralph Waldo Emerson

Mënyra më e mirë për të mësuar diçka është të zhytesh direkt në të. Kur e tejkalojmë frikën e dështimit, mësojmë se vetëm ata që janë në gjumë nuk bëjnë asnjë gabim. Frika është e vetmja gjë që na ndalon të përjetojmë një jetë të dashurisë dhe plotësimit . Nëse bëjmë një kërkim të së vërtetës pa kompromis, ne do të kuptojmë se sa më më shumë depërtojmë në të vërtetën, frika jonë fillon të zhduket.

Veprimi: Ju duhet të përcaktoni frikën tuaj në mënyrë që ta pushtoni atë. Krijoni një listë të gjërave që ju frikësojnë dhe filloni të përballeni me to një nga një. Premtoni vetes se tani nuk do të lejoni t’ju sundojë frika.

  1. Qëllimi dhe Dëshira

“E gjitha çka jemi është rezultat i asaj që e kemi menduar. Mendja është gjithçka. Ajo që ne mendojmë të bëhemi, ne bëhemi “. – Guatama Buddha

Mendimet tona përcaktojnë realitetin tonë. Kur ndalojmë së menduari për atë që nuk e bëjmë dhe fillojmë të mendojmë rreth asaj që duam, jeta jonë fillon të transformohet. Në vend që të punojmë kundër dëshirave dhe qëllimeve tona, ne duhet t’i grupojmë ato.

Veprimi: Krijoni një listë të qëllimeve dhe dëshirave tuaja. Kudo që të shkoni, merreni këtë listë me vete. Lexoni atë kur të zgjoheni dhe para se të shkoni për të fjetur.

  1. Lumturia

“Lumturia varet më shumë nga dispozicioni i brendshëm i mendjes se sa nga rrethanat e jashtme.” – Benjamin Franklin

Lumturia vjen nga një paqe e brendshme, kuptimi dhe pranimi i jetës, një perspektivë e së vërtetës që ju hap sytë drejt bukurisë së jetës që ndodhet rreth nesh. Lumturia nuk mund të arrihet nga statusi i jashtëm, ajo duhet të jetë një gjendje e brendshme e cila vjen kur ne e vërejmë përsosmërinë tonë të lindur.

Veprimi: Kuptojeni se lumturia është një zgjedhje. Në çdo vendim që ju merrni, pyesni veten “si mund të ndjehem i plotësuar dhe ta bëj veten të lumtur?”

  1. Vet pëlqimi

“Në qoftë se një shtëpi përçahet në vetvete, ajo shtëpi nuk mund të qëndrojë.”

Kur ne ndalojmë së qeni ajo që nuk jemi, vetëm atëherë mund t’a shohim origjinalitetin tonë. Para se të kemi patur ndonjë njohuri, të gjithë kemi qenë krejtësisht autentik. Ne mësojmë të përdorim njohuritë për të matur dhe gjykuar, gjë që paraqet një mjet të fuqishëm që e posedojmë vetëm ne – njerëzit. Megjithatë në mendjet tona ne krijojmë një imazh të përsosmërisë për atë çka ne duhet të jemi por në fakt s’jemi. Ngatërrojmë njohuritë për natyrën. Ne besojmë në gënjeshtrat për joperfeksionizmin tonë. Kur ne e kuptojmë këtë, mund të përmirësojmë të vërtetën e përsosmërisë tonë dhe të jetojmë në dashuri dhe pëlqim.

Veprimi: Bëni një premtim se asnjëherë nuk do të shkoni kundër vetes. Praktikoni mos gjykimin dhe të vëreni se pjesa e njëjtë e mendjes suaj që ju dënon, është zëri njëjtë që ju ka shkaktuar të merrni vendimin e parë. Ne as që duhet të besojmë se çfarë themi për veten tonë.

  1. Vlerësimi dhe mirënjohja

“Aq shumë më është dhënë sa që nuk kam kohë të peshoj atë që më është mohuar. -”Helen Keller

Sa herë llogarisim fatkeqësitë tona në vend të bekimeve që kemi? Kur gjejmë kohë për të hapur sytë për mrekullinë e jetës atëherë mund të shohim dhuratat që na janë dhënë. Kujtimi i të gjitha aspekteve të bukura të jetës dhe i të gjitha arsyeve për të cilat jemi të bekuar, na bën të ndërrojmë mendje menjëherë. Ne mund të kalojmë nga pikëllimi dhe dëshpërimi në vlerësim dhe shpresë.

Veprimi: Çdo herë që gjeni veten duke u ankuar për diçka, ri-drejtoni fokusin drejt diçkaje për të cilën jeni mirënjohës. Bëni një zakon të transformimit nga vetëdija për trazirat në një vetëdije të begatshme.

  1. Arti i thjeshtësisë

“Unë e bëra këtë letër më të gjatë se zakonisht, sepse nuk kam kohë për ta bërë atë të shkurtër.” – Blaise Pascal

Përsosmëria nuk është ajo në të cilën nuk kemi asgjë për të shtuar, por ajo nga e cila nuk ka mbetur asgjë më shumë për të marrë. Siç tha një herë Bruce Lee: “Lartësia e ngritjes gjithmonë shkon në thjeshtësi”. Mjeshtëri e vërtetë е jetës sonë është vërejtja e gëzimeve të thjeshta të jetës, duke hequr çmenduritë dhe çrregullimet nga jeta.

Veprimi: Arti i thjeshtësisë është të dish se çfarë të tërheqësh nga ajo. Praktiko të vëresh kur je duke harxhuar kohën në detyra të parëndësishme dhe përqëndrohu në ato më me rëndësi. 
Interesting
positive votes: 9  |  negative votes: 0

Write comment:

*OK*
#3, 23.09.2013 - 23:00
shuuuuuuuuuuuuuuuuuuum e bukur
#2, 23.09.2013 - 16:50
Besniku777 (32)
Fantastike je me keto 7 mësime fantastike ... "Gjithmonë bëni atë që keni frikë ta bëni."
#1, 21.09.2013 - 22:20
faliminderit
21.09.2013 - 22:22
 

© 2017 Top.al - all rights reserved.