Top.al is a social network offering you an opportunity tocommunicate with your friends, meet new people and find out what otherpeople think about you. For using the site log in or register!
ilsida blog

Dhuna ndaj femrave

Bota aktuale me gjithë teknologjinë dhe modernizimin e saj, akoma vuan nga disa plagë morali dhe psikologjie kur njëra prej tyre është dhuna ndaj femrës. Femrat përbëjnë pothuajse gjysmën e popullsisë në botë dhe kanë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e njerëzimit. Por megjithë këtë femrat në disa raste nuk kanë të drejta, qetësi dhe mirëqenie të njëjtë si meshkujt. Fatkeqësisht në shumë vende të botës vihet re fenomeni i dhunës kundër femrës në forma të ndryshme. Ky fenomen është aq çnjerëzor dhe imoral, saqë sekretari i përgjithshëm i OKB z. Ban Ki Moon ka deklaruar se deri në vitin 2015 do të shtohen së tepërmi përpjekjet për të eliminuar këtë fenomen si dhe do të shtojë politikat për të luftuar dhunën dhe keqtrajtimin e femrës. Ai këtë deklaratë e ka bërë gjatë takimit me rastin e ditës së luftës kundër dhunës ndaj femrës.
Statistikat tregojnë se më shuam se 40% e vrasjeve të femrave, kryhen nga burrat e tyre. Sigurisht që dhuna ndaj femrës nuk përfshin vetëm vendet në zhvillim, por edhe në vendet perëndimore ky fenomen ekziston plotësisht. Policia federale amerikane ka bërë të ditur se 70% e burrave në Amerikë përdorin dhunën dhe forcën ndaj grave të tyre dhe Specialistët janë të mendimit se mungesa e njohurive të femrave mbi të drejta e tyre, mungesa e përgjegjësisë së burrave përkundrejt grave dhe familjeve të tyre dhe pranimi i dhunës nga ana e femrës, janë shkaqe kryesore të dhunës së përdorur mbi femrën. Në këtë mënyrë edukimi i femrave dhe njohja e tyre me ligjet dhe të drejtat e tyre mund të luajë një rol të rëndësishëm në uljen e dhunës kundër femrave. Pro rrugëzgjidhja kryesore është ndryshimi i kulturës dhe këndvështrimit të burrit përkundrejt femrës. Është e nevojshme që femra në shoqëri të vështrohet si njeri dhe në familje si një bashkëshorte e jetës familjare. Në islam theksohet se femra ashtu si burri është pjesë e shoqërisë dhe gjinia e ndryshme e tyre nuk duhet të keqpërdoret. Përveç kësaj femrat gjithashtu në shoqëri duhet të sillen në mënyrë të atillë që të ruajnë nderin madhështinë dhe pozicionin që kanë. Nga pikëpamja e islamit, familja është vendi i mirësisë, mëshirës dhe bashkëpunimit të sinqertë midis burrit dhe gruas. Përveç kësaj dhuna ndaj femrës është një mëkat dhe bëhet shkak për zemërimin e Zotit.

stop dhunes ndaj femrave! 

p.s 
Nje tragjedi familjare u shenua ne Kallamata te Greqise. Protagoniste te ngjarjes qe shokoi opinionin grek eshte nje familje shqiptare.

Emigranti Irfan Rama, 40 vjec nga Librazhdi, preu me sharre elektrike te dy kembet e se shoqes perpara dy femijeve te mitur te ciftit, 10 dhe 12 vjec. Sipas policise lokale, Rama kishte mberritur ne qytetin e Kallamates nje dite me pare, se bashku me dy femijet e tij te vegjel, per t’i kerkuar bashkeshortes se tij 30 vjecare te kthehej ne shtepine e tyre te cilen ajo kishte braktisur dy muaj me pare.

30 vjecarja ndodhet ne spitalin e Kallamates, ku po operohet. Te kontaktuar prej Top Channel, mjeket e spitalit u bejne apel te gjithe bashkeatdhetareve shqiptare qe jetojne ne kete zone, te dhurojne gjak. 40 vjecari do te dergohet ne gjykate per mase arresti mengjesin e se henes. Per fatin e femijeve do te vendoset ditet ne vazhdim prej nje tjeter gjykate.


 
Interesting
positive votes: 24  |  negative votes: 0

Write comment:

oltihoda (16)
gjithmon mos gjuani femrat
behuni
#2, 15.12.2016 - 14:01
Dje ne Podgorice nje burr vrau gruan e vet mandej edhe veten.
Stop dhunen ndaj femrave!!!
#1, 27.04.2009 - 14:33
 

© 2019 Top.al - all rights reserved.